6 Oct: Otjitotongwe Cheetah Farm - Outjo/Sophienlodge

7 oktober 2025 - Otjozondjupa Region, Namibië

We rijden gezamenlijk naar het 10 km verderop gelegen Otjikandero Himba village. Het kleurrijke Himba volk stamt af van de Hereros, een volk van veehouders. I.t.t de Hereros leeft het Himba volk nog op eeuwenoude traditionele wijze, waarvan het grootste deel gevestigd is in het onherbergzame Kaokoland, het uiterst NW van Namibie. Een zeer klein deel is verspreid over Namibie. Ze eten slechts vlees, maispap, melk.

Himba dorp

Hut Himba dorp

Hut van HimbaVerkoop zelfgemaakte sieraden

Himba meisje met Ohumba versiering met een witte schelpKleding van kalfsleder

2 Himba vrouwen

Een Himba man kan 3 à 4 vrouwen hebben, er is een medicijnman. Kenmerken van een Himba zijn hun traditionele kleding van kalfsleder en lichaamsversiering. Een ander kenmerk: Op 11 jarige leeftijd worden de middelste 3 ondertanden uitgeslagen? bij meisjes en jongens. Jongens worden besneden op 11 jarige leeftijd.

Aanmaken van rode aarde en vetHaar, ingesmeerd met rode aarde en vet

Ze dragen weinig kleding en smeren zich incl. het haar, in met een mengsel van rode aarde, kruiden en vet. Vrouwen dragen de ohumba, een sieraad van een witte schelp.

Smeulend vuur en kraalHimba vrouw met baby

Het vuur blijft 24/dag smeulen en het is verboden tussen het vuur en de kraal te lopen.

Uiteraard moet er iets verdiend worden en ze bieden zelfgemaakte sieraden aan (kralen, armbanden van koeie horens). We kopen iets ter ondersteuning van de Himbas.

Er zijn 2 routes naar de Sophienlodge, onze overnachtingsplek bij Outjo. Wij en nog 2 andere campers rijden de moeilijkere route van 290km waarvan 140km gravelroad. De Vingerklip, een geërodeerde, 35m hoge rots ligt op de route.

De 100km gravelroad naar Fransfontein

De 100km gravelroad naar Fransfontein

De Vingerklip in de verte

Op de 140km lange gravelroad rijden we door een desolaat, maar prachtige heuvelige landschap naar de Vingerklip. Hij is al van verre zichtbaar. Waar we nu rijden is eigenlijk de 12km brede rivierbedding, waar 1 miljoen jaar geleden een rivier stroomde.

Vingerklip op de achtergrondDe Vingerklip

Geke loopt naar de Vingerklip

Het landschap rondom de Vingerklip

Aangekomen bij de Vingerklip, lopen we  rondom de 35m hoge rots en aanschouwen het desolate, hete landschap; Indrukwekkend.

Vingerklip lodge

De luxe Vingerklip lodge

We drinken daarna iets bij de nabijgelegen, luxe Vingerklip Lodge en vervolgen onze weg naar de Sophienlodge, 20km voor Outjo.

Kms rechte weg doorsnijdt het lege landchap

Al rijdend, zien we hoe leeg Namibie is: Het is 2.5 x Duitsland en heeft 3 miljoen inwoners; het dunstbevolkte land van Afrika.

De Sophienlodge is een boerderij met 100km2 terrein, incl wild. Het terrein is omheind en heeft een camping en lodges.

Sophienlodge bij avond

Sohienlodge: Silhouet van ern koedoe

's Avonds zien we op de heuvel het silhouet van een koedoe. De camping heeft prachtig gedecoreerde lampen: Nooit gezien.

Sophienlodge: prachtige camping verlichting

1. Anne Van den Berg:
    8 oktober 2025
    Geke, in Namibië wonen blanken die de achternaam Sagel hebben. Het zijn verre familieleden, afkomstig uit Duitsland.
  2. Marianne Mulders:
    8 oktober 2025
    Wat bijzonder zo’n stam die nog authentiek leeft. En de zwangere vrouw lijkt ook nog heel jong?
  3. Wies Luijten:
    8 oktober 2025
    Met bewondering gekeken naar de mensen uit het dorp. Waar leven ze van? Ik neem aan dat ze behalve van wild ook ergens iets van groente verbouwen.
  4. Erna Glazenborg:
    8 oktober 2025
    We hebben ook kennis gemaakt met deze bijzondere mooie merendeels vrouwen. Erg fotogeniek. We lieten de kids hun eigen foto zien, grote hilariteit....
  5. San:
    9 oktober 2025
    Wat een mooie mensen. Dat ze nog zo eenvoudig leven. Geweldig.