29 Aug - 2 Sep: Dar es Salaam - Zanzibar

2 september 2025 - Zanzibar, Tanzania

29 Aug:

De campers blijven staan op de grote parkeerplaats van de resort/camping in Dar es Salaam.

Om 07:00 vertrekken we met de bus naar de haven in Dar es Salaam voor de ferry naar Zanzibar.

Dar es Salaam: ferry

Dar es salaam: Geke embarkeert

Dar es Salaam: lokale ferry?Op de ferry: Ondieptes in het waterOp de ferry: houten vrachtboot

De boot gaat om 09:30. Het is 30°, met hoge luchtvochtigheid. De skyline van Dar es Salaam is vanaf het water goed zichtbaar. Er is veel activiteit op en rond het water. Ondieptes en zandbanken kleuren het zeewater lichtblauw.

Stonetown: hotel Tempo vanaf de ferryTempo hotel: Lobby

Bij aankomst in Stonetown (de hoofdstad) wordt de bagage naar het hotel gebracht en wij lopen met een gids naar het hotel.

Zanzibar is van oudsher een mysterieus eiland. Al in de 1e eeuw n.Chr. kwamen handelaren uit Arabië, Perzië en India aan op Zanzibar, gebruikmakend van de moessonwinden. Vanaf 1698 werd Zanzibar overheerst door het Sultanaat Oman en werd het een belangrijk handelscentrum voor specerijen en slaven. Na zelfbestuur en een revolutie in 1964 werd Zanzibar samengevoegd met Tanganyika tot de Verenigde Republiek Tanzania. Zanzibar is islamitisch i.t.t. het vasteland en is semi-autonoom.

Stonetown: zomaar een straatStonetown: een hotel

Stonetown: zomaar een straatStonetown: Vismarkt-rogStonetown: Vismarkt-barracudaStonetown: impressie dagelijks levenStonetown: Prachtig geklede personenStonetown: Prachtig gedecoreerde deurStonetown: impressie dagelijks leven

Om 13:00 is er een rondleiding door het historische stadsdeel van Stonetown.  Jammer dat de historische gebouwen slecht worden onderhouden. Het huis waar Freddy Mercury (Queen) was geboren is nu een museum.

Stonetown: Geke komt aan boord vd dhowStonetown: De dhowStonetown: Wim op de dhowStonetown: Geke op de dhow

Stonetown: op de dhow

De mast en giek vd dhowStonetown: zonsondergang vanaf de dhow

De volgende activiteit is om 17:00, waarbij we met een dhow de zonsondergang gaan zien vanaf het water. Onder het genot van wijn, chips en cashewnoten zeilen we voor de kust een kleine 2 uur op en neer.

Stonetown: mijn gerecht

Vanavond hebben we een gezamenlijke diner in een restaurant. Zoals ook nu, het is moeilijk een groep van 22 personen te bedienen. Maar, na 2 hr heeft iedereen zijn voorafbestelde menu. Het smaakt heerlijk.

30 Aug:

Tembo hotel: deur naar onze kamerTempo hotel: Uitzicht vanuit het raam

Tempo Hotel: onze kamer in prachtige kleurenTempo hotel: Fantastisch Uitzicht vanaf het balkonTempo hotel: Uitzicht vanaf het balkonTembo hotel: Uitzicht vanuit onze kamerTembo hotel: Uitzicht vanuit onze kamerTembo hotel: strand bij volle maanTembo hotel: Uitzicht vanuit onze kamerStonetown: Tembo hotel

We hebben heerlijk geslapen in het hemelbed. Wat een geluk om in de mooiste kamer van het Tembo hotel te mogen zijn. Het uitzicht op zee en de 3 zwembaden vh hotel is geweldig. Een 'honeymoon' ervaring! Het Tembo hotel is een van de oudste gebouwen van Zanzibar en ademt een en al geschiedenis uit.

Tembo hotel: zwembad

Na het overdadige ontbijt gaan we zwemmen. Nog even genieten en dan vertrekken we om 11 uur naar de kruiden plantage.

JackfruitboomKruidnagelenCacaovrucht met daarin de cacaobonennootmuskaat in rode foelieKapokKurkuma wordt gewonnen uit de oranje wortelsPeperkorrels8Hawaiaanse Ti plant: bij ons een kamerplant

Ananas in wording

Een gids vertelt veel over allerlei kruiden die op Zanzibar groeien en laat het ons proeven of ruiken aan de bladeren: nootmuskaat, kruidnagelen, peper, gember, kurkuma, vanille, cacao, kapok, kardamon, kaneel.

Gemaakt van bananenbladeren

Een handige jongen maakt hoedjes en stropdas van banenbladeren.

Kidichi Butterfly Spice farm: de ingredienten

Kidichi Butterfly Spice farm: Een heerlijke lunchKidichi Butterfly Spice farm: Een heerlijke lunchEigenaars Kidichi Butterfly Spice farm

We lunchen op de Kidichi Butterfly Spice Farm: We eten Swahili gerechten van de tuin: biologisch, vers en heel geraffineerd op smaak gebracht met kruiden. Super lekker!!

Jambiani: Casa Beach hotel

Jambiani: creatiefJambiani: Casa Beach hotel

We rijden daarna naar het Casa Beach Hotel in Jambiani, aan de ZO-kust van Zanzibar, waar we 3 nachten zullen verblijven. Prachtig gelegen aan het strand en met een groot zwembad.

31 Aug:

Uitzicht op de zee

Azuurblauw zeewater

Vandaag is er een vrije dag. We slapen iets langer dan gewoonlijk. Na het ontbijt, maken Geke en ik een lange strandwandeling. Het zand is zeer fijn, als een soort poeder, en bijna wit van kleur.

Een cappuccino ah strandazuurblauwe zee

Keurig opgelijnd

Onderweg, drinken we een cappuccino en genieten van de zee met de vele kleuren blauw.

Op de strandbedden van het hotelGeke in zeeWim in zeeHet strand

's Middags maken we gebruik van de strandbedden van het hotel en zwemmen in het warme zeewater.

Jambiani: Islamitisch ZanzibarMani n gebedOnze schelp met krab

's Avonds eten we met Ellly, Evert in een lokaal restaurantje en meerdere smoothies. We sluiten de avond af met een biertje in de bar met een aantal reisgenoten.

1 Sep:

Jambiani: dagelijks leven op het strand

Na het ontbijt zoeken we de strandbedden op en zwemmen in zee en zwembad.

Zanzibar: Rode Colubus aapJozani N.P: Rode Colubus aap

Jozani: N.P.: Close up Rode Colubus aap

Jozani N.P: Blauwe aapJozani N.P. : Blauwe aap

Slechts 4 personen, waaronder wij, hebben interesse om vanmiddag het Jozani Chwaka Bay N.P. te bezoeken. Hier leven de bedreigde endemische rode franjeapen (rode colubus) apen. Ze eten bladeren die voor andere apesoorten giftig zijn. We zien er veel. Ook de blauwe meerkat (blue monkey) zien we.

Jozani NP: KoraalJozani N.O: Paddestoel in het vochtige bosJozani N P. : GroepsfotoJozani N.P: Waterniveau van de bodem

De bodem is van koraal met gedroogd modder dat in de regentijd onder water staat. Het is klammig in het bos  wat goed is voor fungi.

Jozani N.P. Mangrovebos bosJozani NP: Krab in mangrove bos

Daarna gaan we naar het mangrovebos van het N.P. Mangrovebossen beschermen de kust en bevatten een bijzondere ecosysteem, zoals krabben en zouttolerante bomen en struiken.

ZO-kust Zanzibar: The RockEb bij The RockEen drink in The RockiPanorama kust bij The Rock

Daarna rijden we naar The Rock, een iconische plek, omdat het prachtig gesitueerd is in ondiep azuur-blauwe water. Bij eb ligt het pad droog, bij vloed is een bootje vereist. We nemen een drankje buiten op het terras van The Rock: beetje prijzig, maar het is  wel een schitterende ervaring.

Kae Funk Sunset beachKae Funk Sunset Beach: ZonsondergangKae Funk Sunset Beach: ZonsondergangKae Funk Sunset Beach: ZonsondergangKae Funk Sunset Beach: houtvuur op het strand

We rijden tenslotte naar de Kea Funk Sunset Beach and Bar, om de mooie zonsondergang te zien. We dansen nog even op het strand.

Kae Funk Sunset Beach: dansen bij het houtvuur

2 Sep:

Jambiani: Nog even genieten voor vertrekJambiani: Nog even genieten voor vertrek

De tas en rugzak zijn weer gepakt. We drinken nog een kop koffie op de ligbedden op het strand. Nog even genieten!

Stonetown: Boarding ferryStonetown: ferryTembo hotel vanaf zee

We vertrekken 12:30 met de ferry naar het vasteland. Met enig weemoed verlaten we het mysterieuze Zanzibar. In de verte glijdt het schitterende Tembo hotel voorbij, waar we zeer mooie herinneringen aan hebben.

Stonetown: ZandbankDar es Salaam: passerende dhowDar es Salaam: schepen voor ankerDar es Salaam: Vismarkt

Vissersboten zijn actief en veel zeeschepen liggen voor anker voor Dar es Salaam. Vanaf het water zien we veel mensen op de vismarkt.

We hebben volop genoten van Zanzibar en hebben heerlijk gerelaxed. We zijn weer klaar voor de volgende avonturen met de camper.

Dar es Salaam: Te voet naar de 'seataxi'Dar es Salaam: scheepswerfDar es Salaam: tuk-tuk brengt ons naar de campingDar es Salaam: tuk-tuks aangekomen op de camping

Om 14:30 debarkeren we en lopen gezamenlijk met onze tas en rugzak  1.2km naar de Seataxi. Deze vaart ons in 15 min naar de overkant van de haven, waar we vervolgens een tuk-tuk nemen, die ons naar de camping brengt. Dit is een zeer handig vervoermiddel in heel Tanzania: goedkoop en efficient.

Morgenvroeg rijden we bij zonsopkomst (06:15) ivm drukte van Dar es Salaam en het vele vrachtverkeer.

Helaas blijft Werner, en vriendin achter in Dar es Salaam ivm reparatie cilinder kop pakking en radiator van hun Fiat Ducato. Hopelijk kunnen ze er binnen enkele dagen weer bij zijn. Intussen rijdt de groep verder.

1. Marga en Kees Hagenaars:
    31 augustus 2025
    Wat is dit weer een prachtige locatie, Geke en Wim. Jullie gaan werkelijk van het ene "prentenboek" naar het andere.
    De blog met jullie foto's en teksten zijn een genot om te bekijken en te lezen.

Groetjes,
    Marga en Kees Hagenaars
  2. Ineke en Gerard:
    31 augustus 2025
    Wat een feest qua excursies, activiteiten en culinaire belevenissen en hoe wij dan uiteindelijk de specerijen (o.a. daar geteeld) kunnen gebruiken 👏👏
  3. Wies Luijten:
    31 augustus 2025
    Waaaaaauw. Ik dacht bij jullie reis aan een overwegend primitief Afrika. Maar dit is toch wel van een ander kaliber. Geweldig. De afwisseling in jullie reis zorgt ervoor dat het voor de volgers interessant is en blijft.
  4. Marianne Mulders:
    31 augustus 2025
    Ja ik begrijp dat Zanzibar een luxe all inclusive gebeuren is vooral ook voor de Fransen.
    Heerlijk even verwend worden . Mooie afwisselende reis
  5. Richard & Sander:
    1 september 2025
    Geweldig aandenken die hoedjes en stropdas. Die gaan we nog wel eens zien op een familiefeestje toch Wim?
  6. Yoran en Eden:
    1 september 2025
    Ik wist niet dat Freddy Mercury op Zanzibar is geboren! Wat een luxe. Het wordt moeilijk om weer in de camper te slapen!
  7. Yoran en Eden:
    1 september 2025
    Ik wist niet dat Freddy Mercury op Zanzibar is geboren! Wat een luxe. Het wordt uitdagend om hierna weer in de (relatief) kleine camper te slapen!
  8. Wim Brondsema:
    1 september 2025
    Inderdaad, het zal even tegenvallen. Maar, we verheugen ons er ook weer op.
  9. Leen en Jacky:
    1 september 2025
    Wat een contrast met de vorige dagen. Dat is zeker welkom al deze luxe. Profiteer er nog goed van want de het andere Afrika is er straks weer :-)
  10. Anne Van den Berg:
    1 september 2025
    Zanzibar, alleen de naam is al mythisch. Met mooie verhalen, prachtig
  11. Ineke en Gerard:
    3 september 2025
    The Rock . . . ook voor ons sweet memories! ❤️
  12. Samira & Kurt:
    4 september 2025
    Knap 🤩
    Wat een paradijs en prachtige zonsondergang ☀️
    Geniet ervan!🤗
  13. Joke Koops:
    5 september 2025
    Wat mooi daar ,al die kleuren van de zee!!
    En de zonsondergang!!
    Heerlijk genieten daar