29 Aug - 2 Sep: Dar es Salaam - Zanzibar
2 september 2025 - Zanzibar, Tanzania
29 Aug:
De campers blijven staan op de grote parkeerplaats van de resort/camping in Dar es Salaam.
Om 07:00 vertrekken we met de bus naar de haven in Dar es Salaam voor de ferry naar Zanzibar.
De boot gaat om 09:30. Het is 30°, met hoge luchtvochtigheid. De skyline van Dar es Salaam is vanaf het water goed zichtbaar. Er is veel activiteit op en rond het water. Ondieptes en zandbanken kleuren het zeewater lichtblauw.
Bij aankomst in Stonetown (de hoofdstad) wordt de bagage naar het hotel gebracht en wij lopen met een gids naar het hotel.
Zanzibar is van oudsher een mysterieus eiland. Al in de 1e eeuw n.Chr. kwamen handelaren uit Arabië, Perzië en India aan op Zanzibar, gebruikmakend van de moessonwinden. Vanaf 1698 werd Zanzibar overheerst door het Sultanaat Oman en werd het een belangrijk handelscentrum voor specerijen en slaven. Na zelfbestuur en een revolutie in 1964 werd Zanzibar samengevoegd met Tanganyika tot de Verenigde Republiek Tanzania. Zanzibar is islamitisch i.t.t. het vasteland en is semi-autonoom.
Om 13:00 is er een rondleiding door het historische stadsdeel van Stonetown. Jammer dat de historische gebouwen slecht worden onderhouden. Het huis waar Freddy Mercury (Queen) was geboren is nu een museum.
De volgende activiteit is om 17:00, waarbij we met een dhow de zonsondergang gaan zien vanaf het water. Onder het genot van wijn, chips en cashewnoten zeilen we voor de kust een kleine 2 uur op en neer.
Vanavond hebben we een gezamenlijke diner in een restaurant. Zoals ook nu, het is moeilijk een groep van 22 personen te bedienen. Maar, na 2 hr heeft iedereen zijn voorafbestelde menu. Het smaakt heerlijk.
30 Aug:
We hebben heerlijk geslapen in het hemelbed. Wat een geluk om in de mooiste kamer van het Tembo hotel te mogen zijn. Het uitzicht op zee en de 3 zwembaden vh hotel is geweldig. Een 'honeymoon' ervaring! Het Tembo hotel is een van de oudste gebouwen van Zanzibar en ademt een en al geschiedenis uit.
Na het overdadige ontbijt gaan we zwemmen. Nog even genieten en dan vertrekken we om 11 uur naar de kruiden plantage.
Een gids vertelt veel over allerlei kruiden die op Zanzibar groeien en laat het ons proeven of ruiken aan de bladeren: nootmuskaat, kruidnagelen, peper, gember, kurkuma, vanille, cacao, kapok, kardamon, kaneel.
Een handige jongen maakt hoedjes en stropdas van banenbladeren.
We lunchen op de Kidichi Butterfly Spice Farm: We eten Swahili gerechten van de tuin: biologisch, vers en heel geraffineerd op smaak gebracht met kruiden. Super lekker!!
We rijden daarna naar het Casa Beach Hotel in Jambiani, aan de ZO-kust van Zanzibar, waar we 3 nachten zullen verblijven. Prachtig gelegen aan het strand en met een groot zwembad.
31 Aug:
Vandaag is er een vrije dag. We slapen iets langer dan gewoonlijk. Na het ontbijt, maken Geke en ik een lange strandwandeling. Het zand is zeer fijn, als een soort poeder, en bijna wit van kleur.
Onderweg, drinken we een cappuccino en genieten van de zee met de vele kleuren blauw.
's Middags maken we gebruik van de strandbedden van het hotel en zwemmen in het warme zeewater.
's Avonds eten we met Ellly, Evert in een lokaal restaurantje en meerdere smoothies. We sluiten de avond af met een biertje in de bar met een aantal reisgenoten.
1 Sep:
Na het ontbijt zoeken we de strandbedden op en zwemmen in zee en zwembad.
Slechts 4 personen, waaronder wij, hebben interesse om vanmiddag het Jozani Chwaka Bay N.P. te bezoeken. Hier leven de bedreigde endemische rode franjeapen (rode colubus) apen. Ze eten bladeren die voor andere apesoorten giftig zijn. We zien er veel. Ook de blauwe meerkat (blue monkey) zien we.
De bodem is van koraal met gedroogd modder dat in de regentijd onder water staat. Het is klammig in het bos wat goed is voor fungi.
Daarna gaan we naar het mangrovebos van het N.P. Mangrovebossen beschermen de kust en bevatten een bijzondere ecosysteem, zoals krabben en zouttolerante bomen en struiken.
Daarna rijden we naar The Rock, een iconische plek, omdat het prachtig gesitueerd is in ondiep azuur-blauwe water. Bij eb ligt het pad droog, bij vloed is een bootje vereist. We nemen een drankje buiten op het terras van The Rock: beetje prijzig, maar het is wel een schitterende ervaring.
We rijden tenslotte naar de Kea Funk Sunset Beach and Bar, om de mooie zonsondergang te zien. We dansen nog even op het strand.
2 Sep:
De tas en rugzak zijn weer gepakt. We drinken nog een kop koffie op de ligbedden op het strand. Nog even genieten!
We vertrekken 12:30 met de ferry naar het vasteland. Met enig weemoed verlaten we het mysterieuze Zanzibar. In de verte glijdt het schitterende Tembo hotel voorbij, waar we zeer mooie herinneringen aan hebben.
Vissersboten zijn actief en veel zeeschepen liggen voor anker voor Dar es Salaam. Vanaf het water zien we veel mensen op de vismarkt.
We hebben volop genoten van Zanzibar en hebben heerlijk gerelaxed. We zijn weer klaar voor de volgende avonturen met de camper.
Om 14:30 debarkeren we en lopen gezamenlijk met onze tas en rugzak 1.2km naar de Seataxi. Deze vaart ons in 15 min naar de overkant van de haven, waar we vervolgens een tuk-tuk nemen, die ons naar de camping brengt. Dit is een zeer handig vervoermiddel in heel Tanzania: goedkoop en efficient.
Morgenvroeg rijden we bij zonsopkomst (06:15) ivm drukte van Dar es Salaam en het vele vrachtverkeer.
Helaas blijft Werner, en vriendin achter in Dar es Salaam ivm reparatie cilinder kop pakking en radiator van hun Fiat Ducato. Hopelijk kunnen ze er binnen enkele dagen weer bij zijn. Intussen rijdt de groep verder.

De blog met jullie foto's en teksten zijn een genot om te bekijken en te lezen.
Groetjes,
Marga en Kees Hagenaars
Heerlijk even verwend worden . Mooie afwisselende reis
Wat een paradijs en prachtige zonsondergang ☀️
Geniet ervan!🤗
En de zonsondergang!!