2-3 Aug: Chimoio - Tete

3 augustus 2025 - Tete, Mozambique

Er zijn vandaag 390 kms te rijden met een onbekende staat van de weg, dus vertrekken we weer vroeg; Geen probleem, we zijn zowiezo vroeg wakker.

Helaas slaat het weer om: het regent af en toe en het is zwaar bewolkt (Voor het eerst na 4 weken!). Voor Mozambique is het met 15° te koud. De wegomleidingen zijn aangestampte zandwegen die bij regen modderig worden.

Afrikaanse wegwarm blijven bij 15°Drogen van handgemaakte bakstenenhutten van houttypisch landschap N-Mozambique

Omdat het koud is, warmen velen zich  langs de weg met houtvuurtjes. Sommige plekken zijn geschikt om handgemaakte bakstenen te produceren, die in de openlucht worden gedroogd. De hutten zijn niet meer van riet, maar opgetrokken uit boomstammetjes.

Geke koopt zoete aardappelenrivier Luenharivier Mazoe: Agricultuur in de beddingrivier Mazoe

Geke koopt langs de weg zoete aardappelen. We passeren 2 rivieren: Luenha, Mazoe. De Mazoe bedding heeft agricultuur. De (af)was wordt gewoonlijk gedaan in de rivieren.

kleding wassen aan de riviercontrolepost: betaling roadtax $10

10km voor Tete worden we gestopt door de politie. We betalen $10 als roadtax, met een factuur met 4 grote stempels erop. Dan rijden we naar de grote supermarkt (Shoprite) in Tete. De meeste campers van onze groep staan al geparkeerd. Er is verrassend genoeg een ruim assortiment, inclusief wijn en bier.

Tete: Zambezi rivier

Tenslotte rijden we over de nieuwe brug van de brede Zambezi  rivier naar de camping aan de Zambezi rivier en kopen voor de brug nog een papaya (€0,25).

De Zambezi rivier bevat krokodillen en nijlpaarden die je s' nachts soms hoort. De Zambezi ontspringt in Zambia, stort zich beneden in de Victoria falls en mondt 2574km verder uit in de Indische Oceaan in MOZ.

De volgende dag is een rustdag. Dit is nodig, want de laatste 3 dagen waren intensief ivm de slechte staat van de weg.

's middags nodigt de eigenaresse van de camping de groep uit voor een wandeling naar de 'wetlands'. Ze vertelt dat het 's zomers 50° kan worden met een hoge vochtigheid en veel muggen.

Tete: campsiteWetland in de buurt van campingtermietenheuvel

Dit is onze laatste dag in Mozambique. Morgen rijden we via de grensovergang Zóbuè Malawi binnen. We gaan weer een nieuw, interessant land tegemoet.  Spannend.

1. Wies Luijten:
    3 augustus 2025
    Het is plaatselijk nog erg primitief in Mozambique. Ik neem aan dat er in die rieten hutjes geen stroom, noch waterleiding of afvoer is. Is er wel onderwijs??
    Genoeg stof om over na te denken tijdens de reis. De reis die nu al erg bijzonder is.
  2. Marianne Mulders:
    3 augustus 2025
    Heb recent een reportage gezien over de Zambezi rivier. Is de vierde grootste rivier van Afrika 2547 km lang.
    Zwaar rijden inderdaad die modderwegen. Allemaal 4 wheel drive campers?
  3. Bé en Giny Wassing:
    4 augustus 2025
    Zo, we zijn weer helemaal bij. Wat een boeiend reisverslag tot nu toe. Wat een totaal andere wereld daar. Fijn dat jullie zo genieten, wij genieten met jullie mee middels deze reisinformatie.
  4. Karin:
    4 augustus 2025
    Lieve Geke en Wim, ik geniet enorm van jullie reis, zo boeiend! Zo reis ik daar ook een beetje rond😉 nog een hele goede reis he! Kijk uit naar jullie !! Liefs Karin
  5. Wim Brondsema:
    Hallo Karin
    Dank je wel; Fijn dat iedereen meegeniet. De reis is inderdaad bijzonder. Een voorrecht om dit te kunnen meemaken. Er volgen nog vele verhalen en foto's.
    'Big hug' van ons
  6. Leen en Jacky:
    5 augustus 2025
    Omaai wat doen jullie veel !! Eerst en vooral rijden - met concentratie want er zijn putten of zandwegen - , wandelen , met de mensen praten, locale specialiteiten proeven, een andere wereld meemaken , echt heftig, elke dag opnieuw, wat een verschil met ons “gewoon” leventje hier in België . Gelukkig zijn er af en toe rustdagen 😲🥴