1 Aug: Matechanguio - Chimoio

2 augustus 2025 - Tete, Mozambique

Ook vandaag worden slechte weggedeeltes verwacht, dus vertrekken we vroeg. We rijden de alternatieve route via de R520 naar Dombe en dan naar Chimoio.

Onderweg is er veel verkoop van cashewnoten en ananas. We kopen van allebei. Lokaal geproduceerde ananas wordt per fiets naar de markt gereden  eveals zakken houtskool.

Verkoop ananasVervoer houtskool voor de marktvervoer ananas voor de markt

We rijden over de brug van de rivier Buzi. Het water is bruin van het zand. Kinderen zwemmen in het water.

Rivier Buzizwemmen in de Buzi

Dan nemen we de afslag naar de R520. De weg is een 55km lange wasbord gravelweg en we verlagen de luchtdruk van de banden naar 2 bar. Banden op lage luchtdruk functioneren als extra schokdemper en geven meer rijcomfort.

bandendruk verlagen

R520

Af en toe passeren we kleine afgelegen gemeenschappen met ronde hutten. We zien een school en stoppen even. De kinderen komen meteen aangerend.

Kinderen op schoolpleingedecoreerde hutRonde hutten van riet

Sommige kinderen bedelen om eten en Geke en ik stoppen bij een groep kinderen en delen koekjes uit. We denken dat deze kinderen niet naar school gaan. Ze hebben letterlijk niets. De armoede is schrijnend om te zien.

brandhout dragen

water dragen

Eenmaal op de geasfalteerde weg wordt de bandendruk weer op normale druk gebracht met de compressor.

Bandendruk herstellenBananenplantageIn de heuvels na Dombe

We rijden nu door een dichtbegroeide heuvelachtig gebied met banenplantages; Een erg mooie route.

Camping Chimoio

Zwitsers trakteren op hun feestdag

In de loop van de middag komen we aan op de camping bij Chimoio. Het is gelegen aan een meer. 1 Aug is een nat.  feestdag in Zwitserland en onze Zwitserse reisgenoten trakteren de groep op een drankje en snacks. Leuk!

Voordat we gezamenlijk gaan eten in het restaurant genieten we nog van de mooie zonsondergang.

Zonsondergang

1. Ineke en Gerard:
    3 augustus 2025
    Weer een heel andere omgeving met dito belevenissen. Prachtige reis!! 🤩
  2. Wies Luijten:
    3 augustus 2025