5-6 Mar: W-Coast N.P. - Tulbagh

8 maart 2026 - Tulbagh, Zuid-Afrika

transport rotorblad windturbine

Onderweg naar Tulbagh komen we zwaar wegtransport tegen van rotorbladen van een windturbine. We hebben pech dat ze dezelfde route nemen, waardoor de rit langer duurt dan geschat.

Vallei Swartberg

Tulbagh: Kerkstraat

Tulbagh: 'Cape Dutch' huis

Tulbagh: 'Cape Dutch' huis

Het gemoedelijk stadje Tulbagh ligt in een vallei van het  'Swartberg' gebergte. Het was gesticht in 1700 door de Ned. VOC gouverneur van de Kaapkolonie, Rijk Tulbagh, en 14 boeren en heeft veel monumentale 'Cape Dutch' huizen uit deze tijd.

Tulbagh: 'Cape Dutch' voormalige Pastorie

Door een aardbeving op 29 Sep 1969 was het grotendeels verwoest maar is gelukkig herbouwd in oorspronkelijke vorm.

Kliprivierpark camping

We kamperen aan de rand van het stadje op de 'Kliprivier' camping. Andy en Renate zijn toevallig ook op deze camping aangekomen.

Kliprivierpark Camping: braai houtvuur

Kliprivier camping: Braaien T-bone steakT-bone steak: lekker gebraaid

's Avonds braaien we de T-bone steak op een houtvuur. We zitten tot ver in de avond buiten.

Tulbagh: Voormalige kerk, nu volksmuseum

Tulbagh: Interieur volksmuseum

Wijndomein Monpellier

Tulbagh/Drostdy museum: His Masters Voice Grammafoon

De volgende dag bezoeken we het volks-, aardbevings- en Drostdy museum. Een Drostdy is de residentie van de landdrost. De meubels-, serviezen, e.d.uit die tijd zijn tentoongesteld.

Tulbagh is een interessant stadje en ligt in een vallei met vele wijngaarden.  Er worden hier goede wijnen geproduceerd met gunstigere prijzen dan de grote wijnhuizen van  Stellenbosch en Paarl.

Wijndomein Montpellier uit 1714Wijnproeven in wijndomein Montpellier

Na de lunch in de tuin van een restaurant bezoeken we de wijngaard Montpellier uit 1714, verre afstammelingen van de Franse Hugenoten. We doen een 'wine tasting'. Z-Afrika heeft zeer goede wijnen met veel betere priis/kwaliteit dan Frankrijk/Spanje. We kopen een fles witte- en rode wijn en olijfolie.

's Avonds zijn Andy, Renate bij ons in de camper. Het begint te regenen.

1. Marianne Mulders:
    10 maart 2026